Backpacken in Azië

Azië heeft veel verschillende steden en dorpen die nog niet ontdekt zijn door het massatoerisme. Wanneer je een echte belevenis wilt hebben, zijn dit de streken waar je heen moet. De gebieden rond Hanoi zijn bijvoorbeeld veel minder bekend dan Hanoi zelf. Wanneer je kiest voor georganiseerd reizen of de grotere hotels, kom je nooit in deze gebieden terecht. Dat kan ook niet, de kleinere gebieden zijn niet goed bereikbaar voor massatoerisme. Voor mensen die houden van een uitdagende reis is het echter een goede optie, want dit is de plek waar je de echte cultuur en charme van de landen tegenkomt.

Stippel je reis uit in grote lijnen

Wil je gaan backpacken en ga je naar Azië, maak dan niet de fout die de meeste mensen maken. Wanneer je in andere gebieden van de wereld gaat backpacken, is het relatief gemakkelijk om accommodaties en reisbestemmingen op voorhand vast te stellen. In Azië is dat moeilijker. De contacten met de kleinere plaatsen zijn minder goed en lang niet alles en iedereen is verbonden met het internet. Het gevolg is dat een strakke planning nagenoeg altijd zal zorgen voor problemen. Het is namelijk lang niet altijd duidelijk of de plannen ook echt doorgang kunnen vinden.

Daarnaast wil je de opties openhouden. Je wilt niet ergens zijn en weg moeten gaan vanwege de planning terwijl je net leuke mensen tegengekomen bent, of een tempel hebt gezien die je eigenlijk nog wilt bekijken. Daarom is het wel goed om een idee te hebben van je reis, maar helemaal de details invullen is nooit verstandig.

Een rode lijn is wel nodig. Het is handig om een beginpunt en vertrekpunt te hebben. Ook is het goed om voor jezelf een richting te hebben. Dit kunnen bepaalde steden zijn, maar kunnen ook bezienswaardigheden zijn. Aangezien je niet dagelijks veel geld nodig zal hebben hier, is het goed mogelijk om gewoon een losse planning te maken en de tijd te nemen.

Is Azië geschikt voor backpackers?

Er zijn steeds meer mensen die een reis door Azië maken en dat betekent dat je niet de eerste zal zijn. De cultuur staat redelijk open voor gasten en de gastvrijheid is vaak groot in deze landen. Het is goed om te onthouden dat de meer afgelegen gebieden wat minder makkelijk bereikbaar zullen zijn. Let ook op met de plaatselijke keuken. Eet geen dingen die je niet vertrouwt. Dat alle mensen het daar eten, wil namelijk niet betekenen dat het ook direct verstandig is om het zelf in je mond te stoppen. Onze magen zijn niet gewend aan de plaatselijke keuken, dus zorg dat je in ieder geval maagtabletten bij je hebt voor het geval het eten iets te scherp is.

Wanneer je een paar woorden kent van het land waar je heengaat, heb je al snel een streepje voor bij de plaatselijke bevolking, die daarmee direct kan zien dat je interesse hebt in de plaatselijke cultuur en niet alleen komt kijken naar de mensen.